Hoeveel kosten warmtepompen en zijn ze het waard? Deskundigen leggen uit wat u moet weten (2024)

Ontvang de Ideal Home-nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief voor stijl- en decorinspiratie, huismake-overs, projectadvies en meer.

Bedankt voor uw aanmelding bij Ideal Home. U ontvangt binnenkort een verificatie-e-mail.

Er was een probleem. Vernieuw de pagina en probeer het opnieuw.

Als je bedenkt hoeveel een warmtepomp kost? Maakt u zich zorgen over de stijging van de energieprijzen? Awarmtepompis een uitstekende vervanging voor een gasboiler. Zolang het systeem goed is ontworpen voor uw huis, bespaart u op de energierekening. Maar zijn pompen het waard? Dat hangt ervan af hoe lang het duurt voordat de besparingen groter zijn dan de kosten van het nieuwe systeem.

En vergeet niet dat de energierekening zal stijgen als u uw huidige ketel behoudt. Dus in plaats van toekomstige en vroegere rekeningen te vergelijken, vergelijk uw toekomstige rekeningen voor een warmtepompsysteem met wat ze zouden zijn voor een ketel.

We praten met u over de luchtbronkosten en de grondbronkosten en geven u het oordeel met hulp van de experts.

Hoeveel kosten warmtepompen en zijn ze het waard?

How much do heat pumps cost and are they worth it? Experts explain what you need to know (1)

(Afbeelding tegoed: Daikin)

Het goede nieuws is dat een warmtepomp zichzelf dankzij een overheid iets sneller terugbetaaltsubsidies voor warmtepompenin Engeland en Wales. Het heet het ketelupgradeprogramma en u kunt £ 5.000 besparen op eenlucht-water warmtepompen £ 6.000 op eenbodemwarmtepomp.

Om in aanmerking te komen, moet u beginnen met een offerte van een installateur die is gecertificeerd door deCertificatieschema voor microgeneratie(MCS). Dit moet worden afgestemd op uw woning en u een duidelijk beeld geven van de kosten en potentiële besparingen, plus waardevolle consumentenbescherming voor gemoedsrust.

Vraag eerlijk advies over het systeem, inclusief isolatieadviezen en of radiatoren aan vervanging toe zijn of niet. Isolatie betaalt zichzelf terug in de energiebesparing en soms doen betere radiatoren dat ook.

‘Het rendement daalt naarmate de aanvoertemperatuur stijgt’, legt Hugh Jones, productmanager bijViesmann. 'Dus als je een hogetemperatuur-warmtepompsysteem gebruikt in een minder goed geïsoleerd huis, zal het meer elektriciteit verbruiken dan een lage-temperatuur-warmtepompsysteem in een huis waar verbeteringen zoals isolatie en nieuwe radiatoren zijn aangebracht. . Installateurs moeten een systeemontwerp maken en seizoensgebonden efficiëntieberekeningen berekenen, waarbij ze de verschillende afwegingen in energieverbruik aan klanten uitleggen, dus in theorie zouden er geen verrassingen mogen zijn.’

Een systeem met lage temperaturen betekent niet dat uw huis kouder is, het betekent alleen dat het water in de leidingen een temperatuur van 55°C heeft in plaats van 70°C, waardoor de radiatoren langer maar efficiënter branden.

Het is de moeite waard om de tijd te nemen om erover na te denkenwarmtepompen versus gasboilers – wat is beter?

Kosten lucht-warmtepomp

How much do heat pumps cost and are they worth it? Experts explain what you need to know (2)

(Afbeelding tegoed: duurzame energiebronnen)

Wij hebben de kosten op een rij gezet...

Warmtepomp en installatieHet kopen en installeren van een lucht-waterwarmtepomp kost doorgaans € 8.000-15.000. Dat is vóór de subsidie, dus u kunt ongeveer £ 3.000-10.000 budgetteren. Kijk uit naar producenten van warmtepompen die renteloze leningen aanbieden. Als u niet over het kapitaal beschikt om in uw huis te investeren, helpt het veel om de kosten over vijf jaar te spreiden.

OnderhoudVoorwarmtepomp serviceen onderhoud, budget ongeveer £ 140 per jaar, wat vergelijkbaar is met de kosten voor onderhoud van uw huidige ketel.

Lopende kostenToekomstige energieprijzen zijn onvoorspelbaar, dus het is moeilijk om een ​​cijfer te geven aan de besparingen, maar het terugdringen van uw energieverbruik loont. Het is eerlijk om te zeggen dat hoe hoger de energieprijzen, hoe groter deenergierekeningenbesparingen.

‘Het is op dit moment erg moeilijk om de kosten te berekenen met de enorme stijgingen van de energietarieven’, zegt John Gilham, Group Technical Manager bijGroene gebouwen, hernieuwbare energiebronnen. Hij citeert cijfers van eind 2021 waaruit blijkt dat de energiebesparing in een gemiddeld huis tussen de €200 en €1.000 per jaar kan liggen.

Kosten grondbronwarmtepomp

How much do heat pumps cost and are they worth it? Experts explain what you need to know (3)

(Afbeelding tegoed: Ricardo)

Wij hebben de kosten op een rij gezet...

Warmtepomp en installatieHet kopen en installeren van een bodemwarmtepomp kan £20.000-35.000 kosten, dus na de subsidie ​​is het nog steeds £14.000-29.000. Dit is veel meer dan de kosten van een gasboiler.

OnderhoudBudget ongeveer € 250,- per jaar vooronderhoud van een warmtepomp.

Lopende kostenToekomstige energieprijzen zijn onvoorspelbaar, dus het is moeilijk om een ​​cijfer te geven aan de besparingen, maar het terugdringen van uw energieverbruik loont. Het is eerlijk om te zeggen dat hoe hoger de energieprijzen, hoe groter de besparingen.

‘Het is op dit moment erg moeilijk om de kosten te berekenen met de enorme stijgingen van de energietarieven’, zegt John Gilham, Group Technical Manager bijGroene gebouwen, hernieuwbare energiebronnen. Hij citeert cijfers van eind 2021 waaruit blijkt dat de energiebesparing in een gemiddeld huis tussen de €200 en €1.000 per jaar kan liggen.

Is een warmtepomp de moeite waard?

Lucht-water warmtepompen

Met een kostprijs (na de subsidie) van £3.000-10.000, kost het installeren van een lucht-water-warmtepomp meer dan het vervangen van uw verwarmingsketel op fossiele brandstoffen, maar u kunt wel £200-1.000 per jaar besparen. Dit betekent dat het zichzelf in jaren moet terugbetalen, en niet in tientallen jaren. Bovendien is het de moeite waard om de CO2-uitstoot terug te dringen – zie hieronder. Begin met een offerte van een MCS-gecertificeerde installateur, waarin uw kosten en mogelijke besparingen worden weergegeven, en beslis zelf.

‘Een warmtepomp kan de waarde van een huis vergroten’, zegt Martyn Bridges, directeur technische dienst bijWorcester Bosch. ‘Dit is deels te wijten aan het feit dat nieuwe huizen worden gebouwd in overeenstemming met de regelgeving die van kracht wordt om het gebruik van niet-hernieuwbare verwarmingssystemen voor woningen te dwarsbomen terwijl we op weg zijn naar het netto nulpunt.’

Aardwarmtepompen

Grondwaterwarmtepompen kosten meer vanwege het grondwerk (graafwerk). Na een subsidie ​​een budget van £ 14.000-29.000. Het duurt veel langer om zichzelf terug te betalen. Dat is de reden dat je ze meestal aantreft in grotere huizen op het platteland, waar er voldoende buitenruimte is voor het grondwerk en er een hoge warmtebehoefte is waarvoor anders meerdere luchtwarmtepompen nodig zouden zijn.

Als een landelijke woning niet op het gasnet is aangesloten, zijn de besparingen groter dan wanneer u overstapt op aardgas. En nogmaals: een goed ontworpen systeem kan worden gezien als een investering die de waarde van uw huis verhoogt en tegelijkertijd de CO2-uitstoot terugdringt.

‘Als je huis wordt verwarmd met olie, LPG of elektriciteit, kunnen je exploitatiekosten aanzienlijk lager zijn met een warmtepomp’, zegt een woordvoerder van deskundigen op het gebied van duurzame woningverwarmingHet VK. ‘Zo’n 25% minder dan een LPG-installatie en 50% minder dan een olieverbrandingssysteem. Deze besparing zou dramatisch toenemen als je zonnepanelen hebt.’

Voegt een warmtepomp waarde toe aan mijn woning?

How much do heat pumps cost and are they worth it? Experts explain what you need to know (4)

(Afbeelding tegoed: volgende stap verwarming)

Investeren in een warmtepomp verhoogt de waarde van uw huis. Het is ook een geweldige manier om de CO2-uitstoot terug te dringen. Uw verwarming zal CO2-neutraal zijn als u een 100% hernieuwbaar elektriciteitstarief gebruikt of zonnepanelen installeert om uw eigen energie op te wekken. Doet u dat laatste, dan kunt u uw woning gratis verwarmen!

‘Warmtepompen zijn een langetermijninvestering met voordelen die veel verder gaan dan de energiekosten’, zegt Rajiv Pillai, Commercial Manager, Net Zero bijBrits gas. ‘In combinatie met een tarief met 100% hernieuwbare energie kun je je verwarmings- en warmwatersysteem koolstofvrij maken, zodat je echt milieuvriendelijk kunt zijn. Door te vertrouwen op deze milieuvriendelijke energie, en doordat elektriciteitsopwekking mogelijk is uit een aantal verschillende bronnen (waaronder mogelijk uw eigen zonne-energie), bent u beschermd tegen toekomstige volatiliteit in het gasaanbod en de kosten.’

Het vonnis

How much do heat pumps cost and are they worth it? Experts explain what you need to know (5)

(Afbeelding tegoed: Samsung)

In theorie bespaar je in de toekomst meer. Gas is een eindige hulpbron (en een fossiele brandstof), dus de prijs ervan zal waarschijnlijk verder stijgen. Ondertussen zouden de elektriciteitsprijzen stabiel moeten zijn en uiteindelijk moeten dalen naarmate we steeds beter worden in het opwekken van energie uit zon, wind en golven. Maar frustrerend genoeg zijn de elektriciteitsprijzen (zelfs de prijzen van hernieuwbare elektriciteit) momenteel gekoppeld aan de gasprijzen. Dat moet veranderen nu we ons steeds meer afkeren van fossiele brandstoffen en overgaan op hernieuwbare elektriciteit.

‘Als de regering zou besluiten de prijzen van gas en elektriciteit te ontkoppelen, zou dit een aanzienlijk concurrentievoordeel voor warmtepompen kunnen opleveren’, legt Kaspar Bradshaw vanVolgende stap Verwarming. ‘Sommige vormen van elektriciteit, zoals zonne-energie, windenergie en kernenergie, worden aanzienlijk minder beïnvloed door de stijging van fossiele brandstoffen dan aardgas.’

Ten slotte is het de moeite waard om te bedenken dat hoe beter de energieprestaties van uw huis zijnEPC-beoordeling, hoe hoger uw spaargeld.

‘De beste manier om de rekeningen te verlagen is door het huis te isoleren totdat je een EPC bereikt van minimaal Band C en hopelijk hoger’, zegt Martyn Bridges, directeur Technische Dienst bij Worcester Bosch. ‘De besparingen zullen komen naarmate de regulering van duurzame energie steeds milieuvriendelijker wordt, naarmate we op weg zijn naar schonere, groenere brandstoffen.’

Hoeveel kosten warmtepompen en zijn ze het waard? Deskundigen leggen uit wat u moet weten (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 5889

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.