Hvor ofte bør du vaske sengetøyet ditt? - Praktisk talt plettfrie (2024)

Hvor ofte bør du vaske sengetøyet ditt? - Praktisk talt plettfrie (1)

Når det gjelder å vaske sengetøyet ditt, er det ingen faste regler for hvor ofte du bør gjøre det. Det er fordi ulike faktorer avgjør om du skal vaske lakenet en gang i uken, en gang i måneden eller et sted i mellom. Bruk disse tipsene for å hjelpe deg med å holde soverommet ditt friskt med rene, nydelige laken.

Variabler som påvirker vaskefrekvensen for sengetøy

Har du kjæledyr? Ligger de med deg?I så fall bygger hunde- eller kattehår, slabber og andre unevnelige seg opp på lakenet. Det kan være lurt å vaske sengetøyet oftere.

Hvor ofte dusjer du? Dusjene dine finner sted om morgenen eller kvelden?Hvis du dusjer hver dag, spesielt rett før leggetid, fjerner du færre hudceller når du sover. Du kan sannsynligvis gå lenger mellom vaskene.

Sover du naken?Pyjamas beskytter lakenet ditt mot utslettede hudceller, kroppsoljer, svette og væsker. Hvis du sover i undertøyet eller er helt naken, er det lurt å vaske sengetøyet oftere.

Har du innendørs allergi?Støvmidd lever i foldene på sengetøyet ditt og spiser døde hudceller. Disse mikroskopiske skadedyrene og deres avføring er en vanlig kilde til innendørs allergier. Hvis du våkner og føler deg tett hver dag, bør du vurdere å vaske sengetøyet oftere. Bytte til hypoallergene putevar og madrasstrekk kan også hjelpe.

Tips for vask av ulike typer sengetøy

Forleng levetiden til sengetøyet ditt og få alt så rent som mulig ved å følge disse tipsene:

  • Laken og putevar:Bruk det varmeste vannet som er tillatt på etiketten. Varmt vann betyr overlegen desinfeksjon, men raskere slitasje. Vask trykte og fargede putevar med innsiden ut for å bevare fargen. Tilsett oksygenrikt blekemiddel til partiet for å fjerne flekker, og tørk ark ved laveste temperaturinnstilling for å hjelpe dem å vare lenger.
  • Dynetrekk:Vask dynetrekket med laken og putevar. Hvis du bruker et overlaken, bør det være hyppig nok å vaske dynetrekket en gang i måneden. Fest trykknapper eller knapper for å unngå skade under vask.
  • Dyner og dyneinnlegg:Vask disse overdimensjonerte stykkene individuelt på "bulky" innstillingen. Hvis vaskemaskinen din ikke kan håndtere en så stor belastning, ta den med til vaskeriet eller en profesjonell rengjøringsperson. Du skal bare trenge å vaske dynen eller dyneinnlegget en gang i måneden.
  • Madrasstrekk:Et madrasstrekk er en effektiv måte å beskytte madrassen mot støv, hudoljer og svette som trekker gjennom lakenet. Vask trekket en gang i måneden i varmt til varmt vann og tørk på lavt nivå, spesielt hvis trekket har et vanntett plastbelegg.
  • Sengeskjørt:Dette dekorative elementet henger ned over boksfjæren. Den kommer aldri i direkte kontakt med huden din mens du sover, men den samler fortsatt støv og dyrehår. Vask den hver tredje til sjette måned for å holde den fin.

La Molly Maid hjelpe til med husarbeid

Til slu*tt foreslår de fleste eksperter å vaske sengetøyet hver til annen uke og andre sengetøykomponenter rundt en gang i måneden. Nå som du vet hvor ofte du bør vaske sengetøyet ditt, vil du ha mer tillit til vaskeplanen din.

Trenger du hjelp til å håndtere alle ukentlige gjøremålslister? Ring Molly Maid for å få hjelp! Vårt team av utdannede fa*gfolk kan bære noe av belastningen med en enkelt dyprengjøring, sporadisk rengjøring eller rutinemessig hjelp med husarbeid. For å arrangere profesjonelle husrengjøringstjenester i nærheten av deg, vennligstkontakt din lokale Molly Maidfor et gratis overslag.

Hvor ofte bør du vaske sengetøyet ditt? - Praktisk talt plettfrie (2024)

FAQs

Hvor ofte bør man vaske sengeklær? ›

Laura Bowater går faktisk så langt som å anbefale at sengetøyet bør vaskes hver eneste uke, uavhengig av om man sliter med allergier eller ei. Likevel deler ikke alle ekspertene dette synspunktet. Den generelle anbefalingen fra de aller fleste er at sengetøyet bør vaskes annenhver uke.

Hvor ofte er det vanlig å skifte sengetøy? ›

Noen elsker følelsen av rent sengetøy mot huden og foretrekker å skifte en gang i uken. Andre velger å la det gå en måned før sengen blir kledd i ny drakt. Det er svært individuelt hvor ofte sengetøyet bør skiftes ut, men de fleste eksperter vil anbefale å skifte på sengen annenhver uke.

Hvor lenge kan man ligge i samme sengetøy? ›

Men Sagvik understreker at det ikke er helsefarlig å ligge i samme sengetøyet i både 1 og 2 uker utover dette. - Unntaket er om du svetter mye eller har vært syk, da bør du bytte oftere enn hver 14. dag.

Er det nok å vaske sengetøy på 40 grader? ›

Sengetøy bør vaskes på 60 grader. Da er temperaturen høy nok til at midden dør og vaskes bort og samtidig unngår du unødig slitasje på det fine sengetøyet ditt. Ellers anbefaler vi at du: Vrenger sengetøyet slik at innsiden vender ut.

Hvilket program skal man vaske sengetøy på? ›

Slik vasker du sengetøy

Vask gjerne sengetøyet på 40 grader før du tar det i bruk for første gang. Vask sengetøyet på vranga med et skånsomt vaskeprogram. Vi anbefaler vask på 40 grader for å bevare kvalitet og farger best mulig. Sengetøyet tåler 60 graders vask, men dette vil forringe produktet over tid.

Hvor ofte burde man vaske håndklær? ›

Det er anbefalt at du vasker håndkleet ditt for hver tredje eller fjerde gang du har brukt det. Hvis du trener eller har en fysisk krevende jobb, bør du vurdere å vaske det oftere. Pass generelt på at håndkleet tørker ordentlig.

Hva skjer hvis du ikke vasker sengetøy? ›

Om du ikke vasker sengetøyet regelmessig utsetter du deg for sopp, bakterier, pollen, og midd som ofte finnes i sengetøyet. Andre ting som finnes på laken inkluderer kroppslige sekreter, svette og hudceller. Middens avføring inneholder allergener, noe som gjør at man kan få kløende nese og irriterte øyne.

Hvor ofte burde man bytte putetrekk? ›

- Generelt bør man bytte cirka hver 14. dag. Det som kan påvirke om man bør skifte oftere er om man svetter mye, bruker mange stylingprodukter eller legger seg med sminke på. Da kan én gang i uka være en god idé, sier Skaar.

Er det farlig å ikke skifte sengetøy? ›

Det er lite sannsynlig at ikke å bytte sengetøy i en periode på 1,5-2 måneder kan føre til permanente eller farlige helseskader. Om du ikke har en underliggende sykdom (feks middallergi, eksem eller inkontinens) så burde det heller ikke gi deg noen plager.

Hvordan vet man at man har midd i senga? ›

Symptomer på middallergi

Symptomene er som regel mest uttalte på natten og morgenen, da midden holder til i sengen. De vanligste symptomene på middallergi: Tett og/eller rennende nese. Nysing.

Skal sengetøy vaskes alene? ›

Klarer du ikke fylle en vaskemaskin med sengesett og laken kan du vaske sengetøy sammen med andre ting med tilsvarende tekstil som skal vaskes på 60 grader, for eksempel kjøkkenhåndklær. Selv om det også kan virke logisk å vaske håndklær med sengetøy, bør du unngå dette.

Hvorfor vaske nytt sengetøy? ›

Dette er for å få det hygienisk rent og ta knekken på eventuell sengemidd. Det kan være en god ide å vaske nytt sengetøy før du tar det i bruk for å fjerne rester fra etterbehandling av tekstilene. På ubrukt sengetøy er det ikke nødvendig med høyere vasketemperatur enn 40 grader.

Hvorfor blir hvitt undertøy grått? ›

En del vaskemiddel for hvitt inneholder blekemiddel, dette kan forårsake at undertøyet blitt grått etter vask. Vi anbefaler deg og ikke bruke skyllemiddel ved vask av undertøy. Skyllemiddel kan føre til at elastantrådene i undertøyet utvides slik at stoffets evner til å trekke seg sammen reduseres.

Kan man vaske sengetøy på 60? ›

Det anbefales å vaske sengetøy på 60 °C, men det er ikke alltid nødvendig. Bytter du sengetøy ofte, kan det holde med 40 °C – noe som også vil bevare både farger og kvaliteten på sengetøyet.

Hvor mange grader skal truser vaskes på? ›

Den danske Sundhedsstyrelsen anbefaler at folk vasker undertøyet sitt ved minst 60 grader. Og det kan bomull og viskose fint tåle, ifølge Rasmussen. – Det er riktig at de fleste fargede herretrusene er merket med at de bør vaskes på 40 grader. Men det er en klar undermerking, for bomull kan fint tåle 60 og 90 grader.

Hva skjer om man ikke vasker sengetøy? ›

Å vaske sengetøy ofte er viktig for å fjerne midd og bakterier. Vi svetter også en del i løpet av natten. Vi anbefaler å vaske sengetøy annenhver uke. Vask gjerne putevar hver uke, siden det er mer utsatt for blant annet hud- og hårprodukter.

Hvor ofte burde man vaske doen? ›

Rengjøringsekspert og rådgiver hos Teknologisk Institutt, Lena Furuberg, forteller til abcnyheter at man bør ha én vask i uken som hovedregel. - Jo flere det er i husholdningen, jo oftere blir toalettet og badet benyttet.

Hvor ofte er det vanlig å dusje? ›

Det er utfordrende å sette en grense for hvor mange ganger man skal dusje i uken, men om du vil ta hensyn til både hygiene, helse, hud og hår bør du dusje hver andre eller tredje dag. Det gjelder for både dusj med såpe og hårvask.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 5315

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.